Problem z hamulcami

Problem z hamulcami

Postprzez roxon1 » 22 Mar 2011 17:50

Witam.
Problem polega na tym że, w czasie jazdy ginie mi hamulec i muszę hamować na trzy razy żeby zrobił się twardy. Nie dzieje się to za każdym razem.
Dodam że, układ został odpowietrzony i nie ma wycieku płynu. Proszę o radę co to może być przyczyną.
roxon1
 
Posty: 23
Rejestracja: 23 Maj 2010 19:57
Gadu-Gadu: 0
Model auta: Iveco daily 35-10

Re: Problem z hamulcami

Postprzez Fiatt » 22 Mar 2011 18:34

jeden z zacisków czasem staje kątem. I wtedy za bardzo odddala się od tarczy. Trzeba zapompować żeby doszedł spowrotem i dopiero za 2 razem hamuje. Czyszczenie tulei i nowe prowadnice czekają lub klepanie przodu.

Męczyłem się z tym w Oplu aż stracił przód, męczyłem się z tym w czerwonym i w niebieskim Daily. Jak mi Wienia to mowił to nie wierzyłem że może tak być od tego. Wymieniłem pompę, przewody, klocki, zdjąłem korektor i nic. Jak wymieniłem prowadnice problem minął.
Awatar użytkownika
Fiatt
 
Posty: 2176
Rejestracja: 05 Kwi 2010 14:54
Miejscowość: ★★★★★★★★
Gadu-Gadu: 0
Model auta: ...
Miejscowość: GD/GA/GDA

Re: Problem z hamulcami

Postprzez roxon1 » 22 Mar 2011 19:22

Moje przypuszczenia były że to pompa ale jeśli tak mówisz to może być to. Sprawdzę dzięki.
roxon1
 
Posty: 23
Rejestracja: 23 Maj 2010 19:57
Gadu-Gadu: 0
Model auta: Iveco daily 35-10

Re: Problem z hamulcami

Postprzez costa brawa » 23 Mar 2011 00:14

miesiac temu mialem to samo ... w jednym zasisku jedna prowadnica bardzo ciezko chodzila - nie byla zapieczona "na stale" i tez przeczytalem na forum ze prowadnice zeby przegladnac - nie wierzylem ale dzieki temu nie wymianialem dobrej pompy hamulcowej ... u mnie poprostu sie obnizal hamulec , hamowal normalnie tylko pedal lecial glebiej a za drugim razem byl normalnie
rozbieraj wyczysc nasmaruj, ( tylko nie miedziowym smarem - bo bedziesz za tydzien to samo robil) ewentualnie wymien prowadnice jesli zjedzone przez rdze i ma biegac :)
costa brawa
 
Posty: 69
Rejestracja: 27 Lis 2010 22:06
Gadu-Gadu: 0
Model auta: 35c13 `03
Miejscowość: mielec

Re: Problem z hamulcami

Postprzez Zajac » 23 Mar 2011 17:52

heh, ja juz też to miedziowym smarowałem, nie nadaje się do tych prowadnic, teraz walę tam grafitowy.
Masz Iveco, nie jedź daleko.
Zajac
Administrator
 
Posty: 1399
Rejestracja: 24 Kwi 2010 20:41
Gadu-Gadu: 0
Model auta: 65C18D, 50C14
Miejscowość: Ogorzeliny

Re: Problem z hamulcami

Postprzez djenzo » 23 Mar 2011 19:48

Zajac napisał(a):heh, ja juz też to miedziowym smarowałem, nie nadaje się do tych prowadnic, teraz walę tam grafitowy.

To ja też się chyba z miedziowego przesiądę na grafitowy, bo też co jakiś czas smaruję.
"Lawetuj się kto może", jak to mawiali rzymianie
Awatar użytkownika
djenzo
Administrator
 
Posty: 1838
Rejestracja: 03 Maj 2010 12:55
Miejscowość: Piotrków Trybunalski
Gadu-Gadu: 8025979
Model auta: 65c15 2003r.
Miejscowość: Piotrków Trybunalski

Re: Problem z hamulcami

Postprzez WIENIA » 23 Mar 2011 20:52

stare dailaki mialy takie napady w gorace dni i ze starym plynem hamulcowym lub jak koledzy pisza prowadnice na zaciskach
AUTORYZOWANY SERWIS WIND ZALADUNKOWYCH "BAR " "DHOLLANDIA"
SERWIS IVECO
WIENIA
Administrator
 
Posty: 2078
Rejestracja: 07 Kwi 2010 20:04
Miejscowość: mazowieckie / siedlce
Gadu-Gadu: 0
Model auta: 35.10 35c13
Miejscowość: SIEDLCE

Re: Problem z hamulcami

Postprzez costa brawa » 24 Mar 2011 00:14

ja kupilem taki smar z orlena EP-23 http://www.ceneo.pl/2709863 nie ma problemow z prowadnicami - w specyfikacji pisze ze nadaje sie do wysokich temperatur (chyba 140 st C i odporny na uderzenia - czy jak sie to tam fachowo nazywa )
costa brawa
 
Posty: 69
Rejestracja: 27 Lis 2010 22:06
Gadu-Gadu: 0
Model auta: 35c13 `03
Miejscowość: mielec


Wróć do Zawieszenie ,hamulce ,wydech,układ kierowniczy



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości